Na SLAFF-u najbolji “Svašta nešto” i “Neki novi klinci”

Nakon četiri dana filmskih projekcija niza filmova u novouređenoj i suvremeno opremljenoj kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta u Slatini, u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina i u Domu kulture u Novoj Bukovici, završen je Prvi filmski festival art-kina Slatina FFAKS. Bila je to jedna od aktivnosti projekta ART CBC (Umjetnost oživljena kroz prekograničnu povezanost Slatine, Csurgóa, Voćina i Virovitice), čiji je cilj stvoriti regionalni kulturni turistički proizvod organiziranjem zajedničkih mađarsko-hrvatskih filmskih i kazališnih festivala te na taj način povećati kulturnu ponudu u naseljima obuhvaćenim projektom.

Slatinski FFAKS organizirao je prikazivanje filmova i u Novoj Bukovici, što se ponovno dogodilo prvi put nakon više od dva desetljeća. U jednom danu prikazana su četiri filma prilagođena različitom uzrastu gledatelja i dvorana je bila puna na svim projekcijama. Novobukovačka publika oduševljeno je prihvatila “filmski dan”, uz nadu da će se uskoro ponoviti uz neke druge filmske hitove.

U Srednjoj školi Marka Marulića istovremeno je održan i 4. slatinski amaterski filmski festival SLAFF, koji prikazivanjem kratkih dokumentarnih i igranih filmova učenika osnovnih i srednjih škola uspješno promiče filmsku kulturu kod mladih. Suradnjom organizatora dvaju filmskih festivala Slatina je dobila zanimljivo kulturno događanje u kome su ljubitelji baš svakoga filmskog žanra i gledatelji svih uzrasta mogli pronaći nešto za sebe.

Na svečanosti zatvaranja festivala dodijeljene su nagrade za najbolje filmove u kategoriji dokumentarnih i u kategoriji igranih filmova prikazanih na SLAFF-u Srednje škole Marka Marulića. Posebna stručna povjerenstva odlučila su da u kategoriji dokumentarnih filmova, od pet prikazanih, prvu nagradu dobije film “Neki novi klinci” učenika Medicinske škole iz Osijeka, a u kategoriji igranih, od sedam prikazanih filmova, najboljim je proglašen “Svašta nešto” produkcije Magic Leona iz Slatine. Predstavnik škole kao organizatora SLAFF-a Dario Vrbaslija pročitao je odluke povjerenstava potkrijepljene obrazloženjima izbora. Da bi istaknulo dobru kvalitetu i ostalih filmova, Povjerenstvo za ocjenu dokumentarnih filmova odlučilo je drugim najboljim dokumentarnim filmom proglasiti film „Ja znam svoj cilj“ Filmske družine ZAG Osnovne škole Marije Jurić Zagorke iz Zagreba, a trećim film „Brašnići“ iz iste škole. Nagradu Magic Leonu, statuu SLAFF, uručio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Venus, a Medicinskoj školi Osijek nagrada će biti naknadno dostavljena.

About admin-ArtCBC2014